Szaktanácsadás telek vásárlása előtt

A legfontosabb része az építkezésnek a megfelelő telek kiválasztása, hiszen ne felejtsük el, a ház korrigálható, viszont a telek csak kis mértékben és csak bizonyos esetekben!!! 
A telek vizsgálatakor megpróbálom a telek energetikai adottságait, a földrajzi adottságokat és az épített környezetet, a szomszédokat és számos más tényezőt is figyelembe venni. Ezek akár azonnal eldönthetik vagy kizárhatják, hogy építhető-e rá jó energetikájú ház vagy sem. 

 

A vizsgálandó szempontok:

  • a földrajzi adottságok pl: hegy, erdő, tó, folyó léte, telek lejtése, stb.
  • a telek adottságai pl: alakja, aránya, égtájhoz való viszonya, utca helyzete, stb.
  • az épített környezet pl: szomszédos épületek, templom, temető, antennák, átjátszó állomás, nagyfeszültség, stb.
  • építési előírások (ha ezek ismertesek).

Sok esetben nem egy adott telekről van szó, és annak eldöntéséről, hogy az megfelelő-e vagy sem egy jó energiájú ház építésére. Legtöbbször egy adott település vagy kerületrész eladó telkei közül kell kiválasztani a legmegfelelőbbet. Ekkor érdemes már a keresés során felvenni a kapcsolatot velem, mert így nem kell több rossz adottságú telekhez kimennem (azaz többször kifizetni a tanácsadás díját). Ennek menete általában, hogy e-mailben megkapom azoknak a telkeknek a pontos címét és helyszínrajzait (vagy amit az eladó mutatni tud), amelyek nagyon tetszenek és előzetes szűrés alapján jónak tűnnek, és az internetes térkép alapján megmondom, hogy melyik a jó (és mennyire). 
Ha nagyon jó adottságú a telek, akkor nem keresünk tovább, elmegyek a helyszínre és megnézem személyesen is. Ha nem jó, akkor elvetjük, illetve ha nem a legjobb, de nem olyan rossz, akkor keressünk másikat, és ezt talonban tartjuk. Így leszűkítve a kört, csak a legjobbakat nézzük meg és azok közül választunk (már ha van választási lehetőség). 
Bizonyos esetben a telek jónak tűnhet „papíron”, de mégis egyéb oknál fogva nem javasolt a megvétele. Ezek egy része a helyszínen derül ki, más részét érdemes kinyomozni. Például: korábban temető volt a helyén, nukleáris temető van a közelben, kőolaj vezeték megy a telek alatt, stb. Ezeket érdemes felkutatni az önkormányzatnál, érdeklődni a szomszédoknál.

 

A tanácsadás díja: 

  • telek szemlézése 15.000,- Ft  kb. fél óra (vidéki és külföldi tanácsadás esetén kiszállási díjat számítok fel) 
  • az interneten átküldött telkek cím utáni elemzése 5.000,- Ft/telek.

(Ha korábban online megnéztem néhány telket, akkor a legvégső két telek közötti döntésnél, ha az nincs messze egymástól és egyidőben történik a szemlézés, akkor nem számolom fel kétszer a tanácsadás díját.)