Hogyan válasszunk telket? - Telekvásárlási szempontok

Milyen telekvásárlási szempontok szerint választunk telket építkezés céljára? A kritériumok között első helyen szerepel az ár, fontos a környék, a szomszédok, valamint az élvezhető panoráma. Sokan a déli lejtésű telkeket preferálják. Az emberek nem tudják, hogy a telek vásárlásakor mennyire fontos a földünket körülvevő energiaáramlások figyelembevétele. A vaszati segítségével ki tudjuk szűrni azokat a tényezőket, amelyeket később – az elkészült házban élve – már nem tudunk korrigálni. A vaszati több tucat tényező figyelembevételével megmutatja, hogy egy telek képes-e arra, hogy boldog, egészséges családnak nyújtson otthont.

Telekvásárlási szempontok

Ha a körülöttünk lévő energiaáramlásokat is szeretnénk figyelembe venni a telek vásárlásánál – ugyanúgy, ahogy a házvételnél –, szemléletet kell váltanunk. A déli ablakozottság általában sokak kívánsága. Ugyanakkor kevesen gondolnak arra, hogy egyre több a napsütéses óra, a nyarak egyre melegebbek, s ma már nem csak a fűtési költségekkel, hanem a hűtési (klimatizálási) költségekkel is számolnunk kell.

A vaszati szerint a tökéletes otthon nem a ház tervezésével kezdődik: már a megfelelő telek kiválasztása is kulcstényező, hiszen energetikája alapvetően fogja befolyásolni az ott épülő házat.

A családi ház építésére alkalmas telek több tényező figyelembevételével választható ki. Természetesen a vaszati elvei alapján történő telekvásárlás nagyban le fogja szűkíteni a vásárolható telkek mennyiségét, de ezt a tényt el kell fogadni, hiszen egy rossz lejtésű telken már elég nehéz bármilyen korrekciót végrehajtani. Míg egy lakást általában lehet energetikailag javítani, addig egy telket sokszor kivitelezhetetlen. A telkünk jó vagy rossz adottságai a felépülő házban is fogják éreztetni hatásukat.

 

Az energiaáramlások meghatározó útjai

A legfontosabb tényező egy telek esetében: a lejtése. Ez az, amely a legtöbb esetben nem korrigálható. Gondoljunk csak arra, nem lehet egy hegyet elhordani, hogy ne arra lejtsen a telek, amerre éppen lejt. Természetesen létezik egy elméleti határ, amely még belefér az elfogadható kategóriába, de ez csak nagyon kis százalékot tesz ki.

Ahhoz, hogy a telek lejtését meghatározzuk, ismernünk kell az energiaáramlás törvényét. Földünkön két fő energiaáramlás van. Az egyik északról dél felé tart, ez az organikus energia. Minőségét tekintve hűvös, tápláló, gyógyító és építő. A másik keletről nyugat felé tart, ez a szoláris energiaáramlás. Minősége: melegítő, katalizáló, energetizáló hatású. Az észak-dél tengely vizsgálatához elég egy iránytű, amely a mágnesességet méri, míg a kelet-nyugati tengelyhez a nap útját kell tekintetünkkel követni. A védikus építkezés szabályai szerint be kell engednünk a lakásunkba mind a két minőségű energiát.

Ha valaki déli lejtésű telken akar építkezni, már a telek kiválasztásával blokkolta a lakásába északról érkező energiát, útjának gátat szabott a heggyel. A lejtésnek persze vannak fokozatai, aszerint, hogy mekkora szöget zár be a vízszinteshez képest.

Sokan a napkollektorok miatt ragaszkodnak a déli fekvésű telekhez. Azonban egyre többen ismerik fel, hogy a déli lejtés nem feltétele napkollektor kialakításának. Elegendő ezt a ház, illetve a tető tervezésekor figyelembe venni.

Összegezve tehát: a jó lejtésirány az északi, a keleti és az északkeleti.

 

A telek legyen az égtájjal párhuzamos

Egy átlagos méretű telek esetében fontos, hogy a ház és a telek szélei egymással párhuzamosak legyenek. Az északról és keletről érkező energiaáramlások miatt legszerencsésebb, ha égtájhelyes telket veszünk, azaz a telek határvonalai párhuzamosak az égtájakkal. Így tudjuk biztosítani, hogy a rajta épülő vagy már meglévő ház is párhuzamos legyen az égtájakkal. Ha diagonális tájolású telket veszünk, amelynek tájolása nem párhuzamos az égtájakkal, fenn- áll a veszélye annak, hogy egyes égtájak hiányoznak a telekről.

 

Az utca helyzete is fontos

A nyugati építészet nem foglalkozik az utca helyzetével. A kertkapu helyét a ház vagy a kert viszonylatában határozza meg. A keleti építészet szerint igen fontos az utca helyzete a telekhez képest. Egyes írások szerint a lakásban lévő energiát 65 százalékban a főbejárat helye határozza meg. Ha százalékos arányt nem is tudunk mondani, de a telekkel is így van. Hiába helyezzük a házban megfelelő helyre a főbejáratot, ha az utca nincs megfelelő helyen.

Az utca meghatározásához is az energiaáramlás szolgál segítségül. Egyrészt az utca szabad teret biztosít (hiszen az utcán nincsenek házak), a szabad tér pedig a telek északi és keleti oldalán a megfelelő. Másrészt, a telekre belépésünkkel (a kapuval) utat nyitunk az érkező energiáknak. Például egy nyugati bejárat esetében a keletről érkező energiával szemben állunk megérkezéskor, s inkább kiengedjük az energiát, és nem bent tartjuk. Arról nem is beszélve, hogy a telekbejáratot általában a ház közelébe tesszük, így az is útját állhatja az energiának.

Tehát az északi és a keleti utca a megfelelő, de hogy ezen belül hová kerüljön pontosan a kapu és a kocsibeálló, az csak pontos számítás útján határozható meg.

A telekvásárlási szempontok terjedelme miatt még a következő számban is tovább boncolgatom ezt a témát. Nagyon fontos, hogy megértsük, azért kell nagyon jó energiájú telket venni, mert csak ezen tud felépülni a tökéletes energiájú ház.

A telek energetikája

Diéta és fitnesz magazin 2009. október

Tags