Szaktanácsadás lakáskorrekcióhoz

Egy lakás elemzése és korrekciója során felmérem a lakás energiáit, és ez alapján megpróbálom orvosolni a felmerült problémákat.

Mi történik egy helyszíni tanácsadás során?

Mielőtt a helyszínre mennék, előre elkérek - a lakásra és a tulajdonosra vonatkozó - 5 adatot. Ezek a következőek:

 1. a megrendelő neve,
 2. a megrendelő telefonszáma,
 3. a lakás/ház alaprajza,
 4. a lakásban élők születési adatai (név, születési hely, év, hónap, nap, óra, perc),
 5. pontos cím.

Elsősorban a lakóterek alaprajzára van szükségem, tehát például egy kétszintes ház esetén, mindkét szint alaprajzára szükségem van. A családi ház esetén jó, ha ennél komplettebben kapom meg a csomagot (pince, garázs, telek is mellékelve van), mert a felmerülő kérdésekre pontosabban tudok válaszolni. (Arról nem beszélve, hogy ezek is hatással vannak a házban élőkre, tehát jó, ha látom méretüket, a helyzetüket a házhoz viszonyítva, stb.)
Az alaprajzra két ok miatt van szükségem előre, hogy lássam tudok-e vele dolgozni (nem torzult-e másolás során, nem hiányos-e, stb.), másrészt „olyan állapotba hozom”, hogy a helyszínen tudjak köré mandalát szerkeszteni. Nem baj, ha az alaprajz nem a mostani állapotokat tükrözi (pl. egy újabb ablakot nyitottak, egy közfal „odébb vándorolt”, egy ajtó be lett falazva, stb.), mert azt úgy is leellenőrzöm és átrajzolom tanácsadás során.

Mivel a helyszínre már úgy érkezem, hogy a személyes égtájakat előre kiszámoltam, ezért a házban élő családtagoknak a születési adatát (név, születési hely, év, hónap, nap, óra, perc) is kérem előre elküldeni. Ha nem ismert valakinek a pontos születési ideje, akkor elég a napszakot megjelölni, például: délelőtt, hajnalban, este, 15-18 óra között, stb. Ha ez sem ismert, akkor kérem ezt közölni. A születési adatokat mindig előzze meg a név feltüntetése!

Maga a tanácsadás mindig egy kicsit más, egyrészt igazodik a megrendelő igényéhez, másrészt pedig a helyszín nyújtotta lehetőségekhez. Általános menete, hogy a helyszínen készítem el a mandalát, ami pár percet vesz igénybe. Aztán helyiségről helyiségre végigmegyünk a lakáson és átbeszéljük a teendőeket. Megvizsgálom az egyéni égtáj alapján a hálószobákat, az ágyak helyzetét, (ha van) dolgozórészt, végigjárjuk a közösségi terek zugait is. Átbeszéljük a berendezési tárgyak helyét, mennyiségét, anyagát, színét, a textileket is.
Megvizsgálom a korrekciós lehetőségeket és javaslatot is teszek a problémás részekre orvosolására. Igyekszem felismerni a házba kódolt blokkokat és feloldani azokat.

 

Gyakori kérdések:

 • A néha látogatóba jövő rokonok (nagymama, testvér), barátok születési adataira is szükség van-e?
  - Nem
 • A házi kedvencek születési adataival mi a helyzet?
  - Nincs az adataikra szükség. Ők úgy is tudják hol jó nekik. :)
 • Ikerház esetén szükséges a szomszéd alaprajza is?
  - Nem
 • Társasház esetén szükség van-e a ház (teljes) egészének az alaprajzára?
  - Nem
 • Társasház esetén szükséges-e a pince, padlás alaprajza?
  - Nem
 • Nincs alaprajzom, mit csináljak?
  1. Ha egy korábban vásárolt ingatlanról van szó, érdemes keresni az adásvételi szerződés dokumentumai között. Sokszor az előző tulajdonos egy csomagban átadja a lakásra vonatkozó adatokat, nem is emlékszünk, miket kaptunk.
  2. A legtöbb önkormányzat építésügyi osztályán díjmentesen beszerezhetőek a lakás alaprajza.
  3. Saját maguk rajzolják meg lemérve a lakás különböző pontjait.
  4. Ha egyik sem megoldható, akkor személyesen megbeszéljük a továbbiakat.

 

Tapasztalat:

- Az ingatlanos által készített alaprajz a legtöbbször nem tükrözi a valóságos méreteket, arányokat. Be kell szerezni vagy csinál(tat)ni kell újat!
- Amennyiben kisgyermek is jelen lenne a tanácsadás során, kérem próbálják a kisgyermek felügyeletét erre a pár órára megoldani! Látom az anyukákon, mennyire igyekeznek megosztani a figyelmüket köztem és a gyermekük között, és ez milyen feszültséget okoz nekik. Még a legstabilabb gyerekeket is zavarja, ha édesanyjuk figyelmét több órára egy idegen köti le. A máskor oly hasznosnak bizonyuló az „elektromos bébiszitter” (a tévé, mobil) sem tart ki órákig.