Párkapcsolatunk és otthonunk összefüggései

Előadásaimon az egyik leggyakrabban feltett kérdés: otthonunk mely zuga felelős a szerelem kialakításáért, fenntartásáért? 
Az emberek nem gondolják, hogy a falaknak, nyílászáróknak és egyéb építészeti, lakberendezési elemnek bármi köze is lehet hozzá, inkább azt szeretnék, ha egy tárgy, egy szimbólum elhelyezésével egy csapásra megoldódnának párkapcsolati problémáik. Egyébként meg maradjon otthon minden a régiben. Egy hasonlattal élve: mintha kirúzsoznánk magunkat és várnánk a csodát - pedig tudjuk, hogy a rúzstól nem jön a csoda! Ez még önmagában kevés!!!

párkapcsolatunk és otthonunk összefüggései

Mitől jön a csoda?

A Vaszatiban a Feng Shuival ellentétben nincs szerelemsarok. Égtájakban és hozzáköthető energiákban gondolkodunk, melyek a Földünket behálózó energiaáramlásból, az elemekből, a bolygók és kapcsolataiból, stb. tevődnek össze. Nincs tehát kiemelt területe a szerelemnek, mert égtáj sincs, amely egymagában hordozná kapcsolataink minőségét. Mind a nyolc égtáj felelős életünk alakulásáért! Az otthonunk minden fala és nyílászárója, a benne elhelyezett összes tárgy erős befolyással bír mindennapjainkra, így a szerelemre is. A csoda ennek a párhuzamnak a felismerésében van!  

Nézzük végig az égtájakat, melyek gátolhatják a szerelem megélését. Nem véletlenül kezdem nyugattal a felsorolást, mert a dolgaink nem a kezdetekkel kezdődnek, hanem a lezárásokkal!

Nyugat - a lezárás

Amíg egy előző kapcsolatból nem léptünk ki teljesen, nem vágtunk el minden szálat, addig nem tudunk egy új kapcsolatnak utat engedni. Amíg az előző kedvestől kapott ruhában járunk, a tőle kapott az ékszereket hordjuk, (netán az ő lakásában lakunk) és amúgy a lakásunk dugig van a közös emlékeinkkel, fotókkal, nem tudunk elkezdeni egy új kapcsolatot. Ilyen esetekben erős kötelék esetleg függőség alakul ki a függő vagy lezáratlan kapcsolattal, amolyan se veled- se nélküled viszony. A túlságosan nyitott nyugat, azaz a túl nagy vagy sok nyílászáró jól mutatja a lezárás problematikáját.

Északnyugat - a kommunikáció és az érzelmek

A mai internet világban kezdjük a verbális kommunikációt elfelejteni. Tudjuk, hogy egy férfi milyen keveset beszél, ezzel szemben egy nőnek „be nem áll a szája”. Meg kell találni a hétköznapok egyensúlyát. Kiemelt szerepet azonban a probléma megoldása során kap, mert csak hisszük, hogy hogyan gondolkodik a másik egy probléma esetén, de kommunikáció hiányában nem tudjuk.

Az érzelmek ugyanolyan fontos szerepet játszanak. Egy kapcsolatot megöl az érzelemmentesség, de a túlzott érzelgősség is hasonló hatással van. Ne legyen hiányos ez a rész!

Észak - a női energiák

Például hiányozhat a „Nő” a férfi életéből. A nő, ha érkezik is, nem találja a helyét a zárt északkal rendelkező férfi mellett. 
Átvitt értelemben is értendő. Lehet, hogy van nő, de nem a nőies jelzőkkel bír. Átfordítva ránk: nehéz megélni a nőiességünket egy zárt északi falú lakásban. Így választottunk elképzelhető, hogy nőiesebb társra vágyik.

Északkelet - a jövő

Az északkeleti zártsággal vagy hiánnyal küzdők nem látják a közös jövőt. De ez az egyénre lebontva is igaz. Nem látjuk a meglévő kapcsolatunkban a jövőt. Egy párkapcsolat pedig jövő nélkül, semmit sem ér. Kell, hogy legyen közös cél: egy meghitt otthon, gyermekek, stb. Hogy a kapcsolatnak nincs jövője, vagy csak a mi képzetünkben nincs összefonódva kettőnk sorsa, most részletkérdés. A lakásunk zártságát kell korrigálni, mert állandósul ez az érzés, bárki jön is.

Kelet - a kezdetek és a férfi energia

A zárt kelet esetén az Isteni Gondviselés hiányzik, amely egy kapcsolat elindításához szükséges. Mindig kell egy „löket”, egy kezdő lépés, amely segít, hogy éppen a megfelelő időben legyünk a megfelelő helyen, ahol életünk párja is éppen „véletlenül” megfordul. Ha már ez a „véletlen találkozás” megtörtént, hozzásegíthet az ugyancsak „véletlen kapcsolatfelvételhez” is.

A kelettel kapcsolatos másik dolog a férfi energia. Lakásunk férfi energiáját árasztó terület nélkül nehéz rálelnünk a férfira. A férfinek szüksége van erre az energiára, hogy jól érezze magát. Ha nem találja meg ezt otthonunkban, nem érzi jól magát mellettünk, és inkább másik társat keres. Vagy ha jól is érzi magát mellettünk, nem akar kötöttségeket, mert számára így teljes ez a kapcsolat és kialakul az „így is jó”- érzés.

A férfi energia hiánya vezethet egy olyan férfihoz is, aki nem elég férfias (nem külsőkre gondolok), aki lehet anyám-asszony katonája, „tedd ide, tedd oda” férj. Olyan ember, akiből hiányzik az erő, a vitalitás.

Délkelet - az érzékiség, a szerelem, a szexualitás.

Nem kell ecsetelnem, hogy az érzékiség mennyire fontos egy kapcsolatban. Legfontosabban az egyensúlyt emelném ki. Ha ez az égtáj nincs egyensúlyban, ha túl nyitott vagy túl zárt, akkor a hozzátartozó dolgok sincsenek egyensúlyban. Az itt lévő tűz lehet sok, de lehet kevés is. Harmóniára kell törekedni, ez délkelet feladata.

Dél - az akarat, az akaratosság és az erőszak.

Az egyik fél erőszakossága, a másik elnyomásra törekvése hátterében ennek az égtájnak a problémája áll fenn. Amikor csak az alá-fölé, és nem a mellérendelt kapcsolat tud kialakulni, ezt az égtájat sürgősen rendbe kell tenni!

Délnyugat - a stabilitás

A délnyugat nagyon fontos szerepet kap a stabilitással kapcsolatban. Stabilnak akkor érzünk egy kapcsolatot, ha támaszkodni tudunk a másikra, ha megbízunk benne. Tudjuk, minden ellenőrzés nélkül is, hogy a másik nem azért késik munkából, mert más utakon jár. És az is fontos, hogy ne csak a társunkat érezzük stabilnak, hanem a kettőnk kapcsolatát. Lássuk, érezzük, hogy ez az idők végezetéig így marad. Egy ilyen erősen stabil kapcsolatban mi magunk is stabilnak érezzük magunkat. Oda-vissza hatnak ezek a dolgok. A délnyugat problémája mégis inkább a férfira szokott rossz hatással lenni. Ő az, aki így vagy úgy, de elmenekül egy hiányos vagy túl nyitott délnyugat esetén.

Végezetül ne felejtsük el: otthonunkat és minket láthatatlan szál köt össze. Amilyen harmóniát teremtünk otthonunkban, olyan harmóniát sugárzunk ki. Egy harmonikus lélek könnyebben tart fel harmonikus kapcsolatot és könnyebben talál harmonikus társat magának, mint olyan embertársa, aki éppen kiegyensúlyozatlanságával küzd.

 

A cikk a Kineziológia magazin 2013 februári számában jelent meg.