Milyen legyen a hatékony tanulószoba?

A tanulás szinte egész életünkben a mindennapjaink részét képezi. Ezért nem árt figyelnünk a segítő és akadályozó körülményekre a hatékony tanulószoba kialakításánál. A cikkben áttekintjük, milyen lehetőségeket kínál a térrendezés a tanulás eredményességének és hatékonyságának növeléséhez.

Az otthoni tanulás helyszíne családonként igen eltérő lehet, alapvetően befolyásolják a rendelkezésre álló terek, illetve az egyéni szokások. Talán a legáltalánosabb megoldás, amikor az íróasztal a gyerekszobában található. A nagyobb gyermekek esetében pedig szóba jöhet még a dolgozószoba, a tanulószoba, amely kellő komolyságot biztosít a tanuláshoz. Természetesen nem csak az arra kijelölt helyeken lehet tanulni. Vannak, akiknek az étkezőasztal nyújt szimpatikus megoldást, mert az központi szerepet tölt be életükben. Természetes számukra, hogy a gyermek is ott tanuljon. Főleg az alsó tagozatos gyermekek tanulásánál figyelhető meg a háttérből nyújtott segítség hasznossága. Azok az anyukák, akik sokat tartózkodnak a konyhában és kisebb még a gyermekük, ott is kialakítanak egy tanulósarkot, így amikor a gyermek igényli, segíteni tudnak. Bármilyen helyszínt választunk is a tanuláshoz, a legfőbb cél, hogy a gyermekeknek a feladatírással és tanulással eltöltött idejét minél eredményesebbé tegyük, lerövidítsük.

A vaszati megmutatja, milyen egyszerű trükkökkel lehet hatékonyabb, gyorsabb tanulást elérni. Ilyen megoldás például a közvetlen környezet színének megválasztása, az íróasztal helyének megállapítása az égtáj alapján, a figyelem, a tekintet irányának meghatározása, valamint egyéb kiegészítők alkalmazása. Ha mindezeket szerencsésen ötvözni tudjuk a gyermek egyéni égtájával, akkor optimális megoldást kaphatunk a könnyebb tanulás érdekében.

 

Ne csábítsa poszter, játék

A tanulószoba falának a színe döntő fontosságú. Egy vad színű szobában tanulni, elmélyedni nem igazán lehet. A legtöbb égtájon a fehér és a világos pasztellszínek közül lehet választani. A kiegészítőkkel is sokat ronthatunk vagy javíthatunk a hatáson. Egy-egy poszter néha tévútra vihet. Egy vadságot ábrázoló vagy éppen egy koncert hangulatát idéző plakát sem nagyon segít a tanulásban elmélyülni. Az íróasztalnak és környékének kialakításakor arra is kell törekedni, hogy az ne játszásra buzdítsa a gyereket. Lehetőleg háttal legyen minden csábításnak. A játszótérre néző ablak sem túl szerencsés. Az a jó, ha a gyermek csak a tanulnivalóra lát rá.

 

Alkalmas égtájak

Észak nagyon jó tanulószobának. Érdemes a falakat fehéren hagyni vagy valamilyen világos pasztellszínt alkalmazni. Egy kis zöld hatásos kiegészítője lehet ennek az égtájnak.

Északkelet szintén megfelelő a tanulószoba kialakítására. A fal színére itt is a fehér vagy világos pasztell ajánlott. Az igazán sikeres emberek célokat tűznek maguk elé, és a célokat tartalmazó táblát érdemes ennek a szobának az északi, északkeleti vagy keleti falára elhelyezni. Rápillantva, a tudatalattink sokkal jobban azonosul az elérendő céllal, s így hamarabb megvalósíthatjuk azt.

A keleti szoba is kitűnő megoldást nyújt. A fehér vagy a világos pasztell is megfelelő a fal színének. A halványsárga lenne a legjobb megoldás. A sárga szín visszaadja a nap színét, és a gyermekeket is fejleszti. 

A délkelet, a dél és a délnyugat nem alkalmas a tanulószoba kialakítására, ezért igyekezzünk ezeket a helyiségeket elkerülni.

A nyugaton elhelyezett tanulószobában hatékonyan lehet tanulni. A fal színeinél itt a legszélesebb a választék. A fehér és a világos pasztellszínek, a drapp, a földszínek nem sötét verziói sokkal nagyobb választási lehetőséget nyújtanak.

Végül északnyugat. Ez az égtáj is megfelelő lehet a tanulás számára, de ha lehet, inkább a nyugati vagy az északi szobát válasszuk tanulószobának. A fal színének itt is fehéret vagy pasztellszínt javasolunk.

A vaszati energiaáramlási elvei szerint érdemes arra is figyelni, hogy az íróasztalnál ülő gyerkőc arccal észak, északkelet vagy kelet felé legyen. Ez természetesen az íróasztal beállítását is meghatározza.

Szobán belül az íróasztalt a keleti vagy az északi falhoz helyezzük. Bár a vaszati szerint az íróasztalt nyugatra, délnyugatra vagy délre ajánljuk, a gyerekszobánál inkább érintkezzen az északi vagy a keleti fallal, így a tekintet iránya megmarad, és a gyerek háttal lehet a játékainak. A ruhásszekrénnyel, ággyal súlyozhatjuk a déli, délnyugati, nyugati falakat, és így az egyensúly megmarad.

 

Képek, kiegészítők, fény

A tanulószoba kiegészítői, a képek, a különböző apróságok, gyermekenként, korosztályonként és égtájanként is változhatnak. Érdemes ezek színeinél tudatosan választanunk. A sárga a fejlődésben, a zöld a tanulásban, a rózsaszín a kreativitásban segít, a kék csillapító, a fehér tisztító hatású. A piros szín csak kis mennyiségben megengedett, bár segíti az érzékelést. Akármelyik színt alkalmazzuk is, érdemes mértékletességet tanúsítani.

Még egy fontos dolog, a világítás. A tanulóasztalon mindenképpen gondoskodjunk helyi asztali lámpáról, és figyeljünk az izzó káprázatmentes fényére is.

Ahol a gyermeknek tanulási problémái vannak, ott érdemes megvizsgálni, vajon a tanulási körülmények mennyire felelnek meg a fent leírt ajánlásoknak. Nem szabad a gyerekekkel a tanulást megutáltatni. Mindenképpen olyan körülményeket kell teremteni, amelyek megkönnyítik a tanulást. Ne felejtsük el a mottót: minél kevesebb idő alatt, minél hatékonyabban.

hatékony tanulószoba

Diéta és fitnesz magazin 2008. szeptember