Hálószobatitkok a pihentető alvásért

A pihentető alvásra mindenkinek szüksége van. Megpróbálunk megfelelő időt alvásra fordítani, ám az gyakran mégsem feltöltő hatású. Reggel fáradtan ébredünk, mintha nem is töltöttük volna az elmúlt órákat az ágyban. Pedig alvásunk hosszú volt és zavarmentes. Keressük az okokat, hiszen ki ne szeretne reggel kipihenten felkelni, és jókedvűen elkezdeni a napot. Nézzük meg most mik is ezek a hálószobatitkok.

Vaszati szemmel nézve, az alvásproblémák vizsgálatához a hálószobának a lakáson belüli elhelyezkedéséből indulunk ki.

 

Az ener­gia- áram­lá­sok útja

A földünket körülölelő két fő energiaáramlás egyrészt az észak­ról dél felé futó hűvös, tápláló, gyógyító, építő organikus energia, másrészt pedig a keletről nyugat felé tartó meleg, energetizáló, katalizáló szoláris energia. Mivel ezek az energiák a házunkba északról és keletről lépnek be, érdemes az itt elhelyezkedő helyiségeknek olyan funkciót adni, amelyek frissességet igényelnek, ilyen például a dolgozó- vagy a tanulószoba. Hálószobákat nem jó ezekre az égtájakra helyezni, mert frissítő hatásuknál fogva nem biztosítják megfelelően a mélyalvást.

A már említett energiaáramlások a lakásunkon keresztül haladva veszítenek erejükből, hiszen bejárják otthonunk zugait. Gondoljunk csak az energiamegmaradás törvényére: az energia nem vész el, csak átalakul. Jelen esetben a belépő energiák a lakásban szétterjednek: visszaverődnek, a fal mentén futnak, a szomszédos helyiségekbe továbbmennek stb. Így már könnyebb megértenünk, hogy az északról dél felé tartó energia délre már elfárad, veszít a frissességéből, a mennyiségéből. Ugyanez történik a keletről nyugat felé tartó energiával.

 

Hol legyen a hálószoba?

Ezekből következik, hogy ott érdemesebb elhelyezni a hálószobánkat, ahol az energiák is fáradtabbak, veszítenek az erejükből a sok visszaverődés és egyéb hatás miatt. Ezek az égtájak pedig a dél, a délnyugat és a nyugat. Hogy a három égtáj közül kinek-kinek melyik a legszerencsésebb, azt már a személyes égtáj meghatározása után lehet megállapítani. Ehhez azonban ismerni kell az egyén születési adatait, amelyekből ez egy kis számolás segítségével könnyedén meghatározható.

Fontos a hálószoba és a körülötte lévő helyiségek kapcsolata. Nem mindegy, hogy milyen helyiségek nyílnak a hálószobánkból, illetve milyenek vannak mellette. Nem kedvező, ha a hálószobából nyílik a fürdőszoba. Kellő intimitást adhatunk, ha egy közlekedőn keresztül közelítjük meg azt. A hálószoba ne átjáró helyiség legyen, hanem célállomás, ahová jó megérkezni, és ahol jó elzárkózni.

 

Színek, tapéta, elrendezés

Miután meghatároztuk háló- szobánk lakáson belüli helyzetét, tovább szűkíthetjük a kört: a hálószobánkban uralkodó színvilágra és berendezésekre. Nagyon fontos, hogy ne harsány színeket válasszunk. Olyan színek legyenek, amelyek a nappali és az éjszakai megvilágításban is tiszta, kellemes, megnyugtató érzetet keltenek. Legjobbak a világos pasztellszínek. A halványzöld és halványkék nyugtató és hűsítő hatású, míg a drapp, a vajszín az ellazulásban segít. Aki tapétát választ, annak arra kellene törekednie, hogy az egyszínű vagy szolid, egyszerű mintájú legyen. Ne felejtsük el, az ágyé a főszerep. Az ágynak kell a fókuszban lennie, rá kell irányítani a figyelmet. Ha harsány színeket vagy nagy mintás tapétát választunk, máris elvonjuk az ágyról a tekintetet. Ügyeljünk arra, hogy természetes festékeket és tapétákat válasszunk!

A hálószoba stílusa egyéni lehet, de ne felejtsük el, ez a lakás legszemélyesebb zuga, egyben menedék is, tehát intimnek kell lennie. Olyan helyiséget kell kialakítanunk, ahol jólesik feküdni, aludni és felébredni is.

 

A helyes arány nyugtat

A bútorok kiválasztásánál is célravezető, ha az egyszerűségre törekszünk. Nem szabad a szobát túlterhelni bútorokkal. A legszerencsésebbeknek nincs ruhásszekrénnyel és egyéb nagyobb bútordarabbal terhelve a hálójuk, így az ágy maradhat a középpontban. Az ágy kiválasztásánál a kényelemre törekedjünk, s ha lehetséges, az minél kevesebb fémet tartalmazzon.

A hálószoba és az ágy között próbáljunk meg arányosságra törekedni. Kicsi hálóba ne tegyünk hatalmas, robusztus – netalántán baldachinos – ágyat, mert elnyomja a szobát, de igaz ez fordítva is: nagyobb szoba esetén a földre fektetett matrac megsemmisítő hatású lehet.

A bútorok kiválasztásánál is inkább a természetes anyagokra törekedjünk. Kerüljük a különféle vegyszerrel kezelt felületeket, amelyek szépek lehetnek, de azzal számolnunk kell, hogy a felületkezelő anyagok párolgása évekig is eltarthat. A fej és a láb Miután már elhelyeztük a háló- szobánkat, és ki is festettünk, nézzük meg az ágy helyét. Legjobb, ha a zavaró földsugárzásokat ki tudjuk méretni, és el tudjuk kerülni vagy legalább valamilyen árnyékolót alkalmazunk.

Másik fontos kérdés, hogy merre legyen a fejünk az ágyon. A vaszati szerint a legjobb, ha a fejünk valamelyik fő égtáj felé néz, kivéve az északi irányt. Tehát az ágyat úgy helyezzük el, hogy fejünk nézhet keletre, délre vagy nyugatra. Az északi irány nem jó, a föld mágnesessége miatt az erekre megterhelő hatással van, és megnöveli a velük kapcsolatos betegségek kockázatát.

Amennyiben a lakásunk nem párhuzamos az égtájakkal, akkor is a falakkal párhuzamosan rakjuk az ágyat. Ebben az esetben is az északi mellékégtájakat kerüljük, tehát délkelet vagy délnyugat felé nézzen a fejünk. Amennyiben a szobaajtó nyílása egy vonalban van az ággyal, kerüljük azt az elhelyezést, hogy a lábunk az ajtó felé legyen (ez az úgynevezett ravatali póz).

A leírtak eléggé meghatározzák egy ágy helyét. Összességében fontos arra törekednünk, hogy védettségérzet legyen bennünk. Ne alakulhasson ki az az érzés, hogy állandó készenlétben kell lennünk éjszaka, mert „valami” történhet.

 

Fények, tükrök

A szoba világításáról még nem esett szó. Nem jó éles, erős fényeket alkalmazni. Az egyetlen erős fényt az olvasólámpa adja.

A meghittség miatt ér­demes kisebb teljesítmé­nyű iz­zó­kat használni. A han­gu­latvilágításról se feledkezzünk meg, világítsunk meg egy-egy sarkot, képet.

Kardinális dolog a tükör használata a hálóhelyiségben.

Nagyméretű tükröt ne tegyünk a hálószobába, mert éjszaka zavaró hatású lehet, s visszatükröződése nem segíti a mélyalvást. A tükör energetikai eszköz. Ezért nem mindegy, hogy melyik égtájra helyezzük. A tükrös ruhásszekrény használata is kerülendő, mivel ruhásszekrényként a déli, délnyugati, nyugati égtájakon van a megfelelő helyen, míg a tükör az északi, az északkeleti és a keleti égtájakon jó hatású. Így kibékíthetetlen párost alkotnak.

Összegezve a leírtakat, a hálószoba fontos szerepet tölt be életünkben. Ez az a hely, ahol könnyen álomba szeretnénk merülni, és reggel, ébredéskor, a legjobb színben tudjuk látni az előttünk álló napot – és a hálószobánkat is.

Hálószobatitkok

A cikk a Diéta és fitnesz magazin 2008. júniusi számában jelent meg először.