A hálószoba helye

Nem kell hangsúlyozni, hogy a hálószoba milyen fontos szerepet tölt be életünkben, a regenerálódás, a pihentető alvás színtere kellene hogy legyen. S hogy ez nem így van, arra nagyon sok példát találhatunk, korra, nemre való tekintet nélkül. Megpróbálunk megfelelő mennyiségű időt alvásra fordítani, ám alvásunk mégsem feltöltő hatású. Reggel fáradtan ébrednünk, hiába volt alvásunk hosszú és zavarmentes. Keressük ennek okát, mert ki ne szeretne reggel kipihenten felkelni és jókedvűen elkezdeni a napot.
Az alvásprobléma összetett jelenség. A vaszati szempontjából szerepet játszik benne a Föld energiaáramlása éppúgy, mint a bolygók hatása és természetesen számos egyéni pszichés tényező is.

Az elsődleges szempont a hálószoba helyének meghatározása

Ehhez már ismernünk kell a Földünket körülölelő két fő energiaáramlást és a különböző irányból folyó energiák minőségét. Az egyik az északról dél-felé futó hűvös, tápláló, gyógyító, építő organikus energia, a másik pedig a keletről nyugat felé tartó meleg, energetizáló, katalizáló szoláris energia.

Milyen legyen a hálószoba?

 

Hol legyen tehát a hálószoba?

A hálószobákat nem jó a belépő energiák útjába helyezni, mert frissítő hatásuknál fogva nem biztosítják megfelelően a mélyalvást. Az itt elhelyezkedő helyiségeknek inkább olyan funkciókat érdemes adni, amely frissességet igényelnek, például dolgozó- vagy tanulószoba.
Az energiák a lakásunkon keresztül haladva veszítenek erejükből, hiszen bejárják otthonunk zugait: visszaverődnek a falakról, a különböző berendezési tárgyakról, végigfutnak a falak mentén, továbblépnek a következő helyiségbe, ahol ugyanúgy utat keresnek maguknak. Így már könnyebb megértenünk, hogy az északról dél-felé tartó energiák délre már „elfáradnak”, veszítenek a frissességükből. Ugyanez történik a keletről nyugat felé tartó energiákkal is. Ezekből következik, hogy ott érdemesebb elhelyezni a hálószobánkat, ahol már a „nyugodtabb” energiák vannak jelen. Ezek az égtájak pedig a dél, a délnyugat és a nyugat.

Más szempontot is adhatunk a hálószoba helyének meghatározására: ez pedig az elemekkel kapcsolatos. A vaszatiból ismert öt elem közül a föld-elem biztosítja a nyugalmat, a pihenést. A föld-elem égtáj szerinti leosztása ugyancsak a déli, délnyugati és a nyugati oldalra esik.

A „jól alvás" érdekében tehát a hálószobákat a lakáson belül úgy érdemes kialakítani, hogy otthonunk energetikája is segítse a feltöltődést.