Mit érdemes vizsgálni vaszati elemzés során?

A vaszati elvei szerint az épített tereknél az első, s egyben a legfontosabb lépés az energiaáramlás vizsgálata. Az energiaáramlás a bolygónk sajátosságaiból adódik, amelynek két fő irányát különböztetjük meg: a kelet-nyugati- és az észak-déli irányultságút. Mivel mindkettőre szükségünk van, ezért úgy kellene az otthonainkat megtervezni, hogy ezen energiák lakásunkba bejutását biztosítsuk.  

Mit vizsgálunk vaszati elemzés során?

Az észak-déli energia hűvös és gyógyító jellegű, míg a kelet-nyugati meleg és energetizáló hatású.

Nem tudom, ki melyik energiától válna meg tudatosan, de gyakran tudat alatt sajnos kizárjuk egyiket-másikat a lakásból. Leginkább az északi gyógyító energia látja kárát a nyugati építészet déli kitárulkozottságának, ami persze betegségek formájában is visszaköszönhet.
A két energia eredője is hordoz információt, de másféleképpen. Amit a keleti és az északi energia eredője északkeleten talál, azt bemossa a lakásba. Ha vécét, akkor a szenny, ha pedig könyvtárszobát, akkor a szellemiség hatja át a lakást.

Az északkelet a jövőt is képviseli, ezért is van jelentősége az ott lévő helyiségnek és a benne elhelyezett tárgyaknak. Ezzel szemben a délnyugat a múltat képviseli. Ezért ajánlatos figyelni ezekre az égtájakra is. A jövőt is jelképező északkeletre ne tegyünk múltbéli dolgokat és fordítva: a jövőnket szimbolizáló dolgok ne kerüljenek a múlt árnyékába, mert gátolják a boldogulásunkat.