Kerttervezés vaszati szemmel

A tavasz az újjászületés évszaka. A faültetés, a kertek rendbetételének, csinosításának ideje. Mindenki igyekszik a szükséges munkálatokon kívül igényének és pénztárcájának megfelelő kertelrendezést is kialakítani. De mielőtt belevágunk akár egy fa, akár egy kerti tároló vásárlásába, érdemes elgondolkodnunk, hogy vajon megfelelő helyre tesszük-e?

Remek ötleteket meríthetünk a kertészetek, barkácsboltok kínálatából, s az ott dolgozó kertészek szakértelmükkel is a segítségünkre lehetnek a különféle növények kiválasztásában, a talaj-, fény-, árnyék-, vízigény és egyéb más tulajdonságok figyelembevételével. A kerttervezésben is megfigyelhető egyfajta divatirányzat, s szinte minden évben megismerkedhetünk valami újdonsággal.

A vaszati törvényei általánosak, mindenütt érvényesek, ahol tér van. Így nagy segít­sé­get nyújthat a kert elren­dezésé­ben is, hiszen ezen szabályok alapján megtalálhatjuk a megfelelő helyet egy növény vagy bármely kerti építmény számá­ra. Ezek az elvek az energetikai, az információs és a geometriai törvények alapján, illetve az ájurvéda és a védikus filozófia figyelembevételével alakultak ki több ezer év alatt.

 

Szabad energiaáramlás

A kertekben, telkeken éppúgy érdemes az energiaáramlás útvonalát vizsgálni, mint egy lakás esetében. A keletről érkező energia a szoláris energia, amely a Nappal van összefüggésben, míg az északról érkező energia a Föld mágnesességével, mint organikus energiával áll kapcsolatban. A két energiaáramlás eredője északkeletről délnyugatra tart. Az északkeleti terület a pozitív energiapotenciálú terület, míg a délnyugati a negatív. Ezért telkünk északi és keleti oldalára nem szabad nagy, terebélyes fákat ültetni, házat, melléképületet építeni, mert elzárhatják az energiaáramlás természetes útját. Inkább olyasvalamit kell ezen a területen elhelyeznünk, amely tovább növelheti a pozitív energiapotenciált. Ez pedig nem más, mint a víz. Ezért északkeleten, északon vagy keleten jó helyre talál az itt elhelyezett medence, kút, kerti tó, de akár egy madáritató is. Ha mégsem akarunk tavat építeni kertünkben, megfelelő lehet még ezeken az égtájakon a veteményeskert, a virágoskert vagy egyszerűen a pázsit jelenléte.

A nagy kiterjedésű, jelentő­sebb tárgyak gyengítik egy-egy terület energiapotenciálját. Mivel ezt a részt telkünkön a dél, délnyugat, nyugat képviseli, a súlyosabb, magasabb dolgokat ide telepítsük. Így a nagy fákat ültessük a telek ezen részére, s természetesen ide érdemes építeni a lakóépü­leteket is. A legszerencsésebb, ha a telek délnyugati részében állhat a házunk, a déli és nyugati oldalról megtámogatva hatalmas fákkal. Így ezzel a képzeletbeli fallal az energiát a telkünkön belül tudjuk tartani. Ha a házunk nem ezeken a kedvező égtájakon fekszik, akkor a kerti szerszámos bódét vagy a különböző tárolókat érdemes itt elhelyeznünk. A sziklakertnek is ezen a területen van a megfelelő helye, hiszen a súlyánál fogva gyengíti az energiapotenciált.

 

Kerti parti, játszótér

Sok család a nyári estéket a kertben tölti. A főzés, sütés is a kerti tűzhelyen történik. Milyen finom illatok terjengenek a levegőben egy-egy barbecue parti alkalmával. Akár fixen beépített tűzhelyet, kőgrillt használunk vagy gurítható grillen sütjük ízletesre az étkeket, akár a bogrács helyét változtatva mindig újabb és újabb tábortüzet készítünk, azt tartsuk szem előtt, hogy a kerti tűzrakó hely a telek délkeleti részére essen.

Egy kert tervezésénél a családosoknak a játszótérről sem szabad megfeledkezniük. A kert északnyugati része a legalkalmasabb egy játszótér kialakítására. A hinta, a má­szóka, a homokozó mind-mind erre a területre kerüljön. Ha alkalmazzuk azt az elvet, hogy a pozitív energiapotenciálú területen nem ültetünk magas növényt, fát, akkor kellő rálátásunk nyílik a játszórészre, növelve ezzel gyermekeink biztonságát. Amennyiben nem játszótér van északnyugaton, oda kerülhet minden, ami mozgással kapcsolatos, például a garázs, a biciklitároló. De a veteményeskert és a házi kedvencek számára is megfelelő ez a hely.

 

Középen ne legyen se fa, se víz!

Az égtájakat körbejárva, csak a telkünk középső területé­ről nem beszéltünk. Fontos szempont, hogy a középső részt nem szabad terhelni sem magas fákkal, sem épü­lettel, sem a víz jelenlétével (legyen az medence vagy kerti csap). A telek közepén lévő víz ugyanis családi perpatvarhoz vezethet, amely végződhet akár válással is! Ezért a legjobb megoldás, ha a telkünk közepére pázsitot telepítünk.

 

Színek, égtájak

Végezetül meg kell említenünk a kertünkhöz tartozó színeket is. A virágok, növények színeivel tovább erősíthetjük kertünk energiáit. A keleti oldalon elültetett virágok a nap színét adják vissza, ezért legyenek minél intenzívebb sárgák. A délkeleti oldalon a pirosnak kell érvényesülnie. Ez részben teljesül is, amikor a kerti tűzhelyet használjuk, s a vörös láng fellobban. Ha virágokat ültetnénk erre az égtájra, a piroson kívül a tarka virágoknak is megfelelő ez a hely. Nyugaton és északon a kék virágok, északnyugaton a fehér színű virágok erősí­tik az adott rész energiáit. Amennyiben a házunkat délnyugatra építjük, a fal színezésénél kerüljük a nap sárga színét vagy a vörös árnyalatait. Legmegfelelőbbek a földdel asszociáló színek, a drappok, a barnák, a zöldek különböző árnyalatai.

A fentieket megfogadva nem csak jó energiájú kertet nyerhetünk, de harmonikus látványt is alkothatunk.

Kerttervezés vaszati szemmel

Diéta és fitnesz magazin 2008. április