A hálószoba hangulata

Miután meghatároztuk hálószobánk lakáson belüli helyzetét, majd sikerült az ágyat is optimálisan helyére illeszteni, kialakíthatjuk a környezet és a berendezési tárgyak uralkodó színvilágát.

A színek választásánál nagyon fontos szempont, hogy a nappali és az éjszakai megvilágításban is tiszta, kellemes, megnyugtató érzetet keltsenek bennünk. Ne harsány színeket válasszunk, legjobbak a világos pasztellszínek. A halványzöld és halványkék nyugtató és hűsítő hatásúak, míg a drapp, a vajszín az ellazulásban segít.

Aki tapétát választ, annak arra kellene törekednie, hogy egyszínű vagy szolid, egyszerű mintájú legyen. Ne felejtsük el, az ágyé a főszerep. Az ágy legyen középpontban, arra kell irányítani a figyelmet. Ha harsány színeket vagy nagy mintás tapétát választunk, akkor eltereltük a figyelmet a szoba fő funkciójáról.

Ügyeljünk arra, hogy természetes festéket és tapétát válasszunk!

A hálószoba stílusa is természetesen egyéni, de ne felejtsük el, hogy a hálószoba a lakás legszemélyesebb zuga, a legintimebb része, egy menedék. Olyan helységet alakítsunk ki, ahol jól esik feküdni, aludni és felébredni is.

A hálószoba hangulata

A bútorok kiválasztásánál is jó, ha az egyszerűségre törekszünk. Nem szabad a szobát túlterhelni bútorokkal. A legszerencsésebbeknek nincs ruhásszekrénnyel és egyéb nagyobb bútordarabbal terhelve a hálója, így az ágy maradhat a középpontban. Az ágy választásánál a kényelemre törekedjünk, és ha lehetséges, minél kevesebb fémet tartalmazzon.

A hálószoba és az ágy között legyen optimális arány. Kicsi hálóba ne tegyünk hatalmas, robosztus – netalán baldachinos - ágyat, mert elnyomja a szobát, de igaz ez fordítva is: nagyobb szoba esetén a földre fektetett matrac megsemmisítő hatású lehet.

A bútorok választásánál is inkább a természetes anyagokra törekedjünk. Kerüljük a különféle vegyszerrel kezelt felületeket, amely lehet szép, de a vegyszer párolgása évekig is eltarthat.

A szoba világításának is jelentős szerepe van. Nem jó éles, erős fényeket alkalmazni. Az egyetlen erős fényt adó lámpa csak az olvasólámpa fénye legyen. A meghittség miatt érdemes kisebb teljesítményű izzókat használni. A hangulatvilágításról se felejtkezzünk el, érdemes egy-egy sarkot, képet megvilágítani.

Jelentős kérdés a tükör használata. Nagyméretű tükröt ne helyezzünk el a hálószobában,  a visszatükröződés nem segíti a mélyalvást, éjszaka zavaró hatású lehet.  A tükör energetikai eszköz, így nem mindegy, hogy melyik égtájra helyezzük. A tükrös ruhásszekrény használata is kerülendő, mert például mint ruhásszekrény, megfelelő helye a déli, délnyugati, nyugati égtájon van - míg a tükör az északi, az északkeleti és a keleti égtájakon jó hatású.