Az ágy helye

Ha kiválasztottuk a hálószoba megfelelő helyét a lakáson belül, akkor következhet az ágyunk helyének meghatározása. Ezt több tényező is befolyásolhatja: a hálószoba mérete, aránya, ablakozottsága, berendezése, a földsugárzások, a testünk helyzete alváskor. 
Mivel az alvási idő a leghosszabb idő, amit egy helyben töltünk, ezért nagyon fontos annak minősége. Érdemes minden hálószobában a földsugárzásokat kiméretni, az ágyat pedig úgy elhelyezni, hogy ezeket elkerülje testünk. Ha a fizikai változtatás nem megoldható, akkor legalább próbáljunk meg különböző árnyékolókat alkalmazni.

Az ágy helye

Az ágy helyének meghatározásánál nagyon fontos,hogy merre legyen a fejünk. A vaszati szerint az a legjobb, ha a fejünk az északi irány kivételével valamelyik fő égtáj felé néz. Az ágyat tehát úgy helyezzük el, hogy fejünk keletre, délre vagy nyugatra legyen. Az északi irány és ezek mellékégtájai a föld mágnesessége miatt nem megfelelőek. Az ilyen irányú elhelyezkedés az erekre és a vérkeringésre megterhelő hatással van és megnöveli az ezekkel kapcsolatos betegségek kockázatát. 
Amennyiben a lakásunk nem párhuzamos a főégtájakkal, akkor is érdemes a falakkal párhuzamosan elhelyezni az ágyat. Ebben az esetben is kerüljük az északi mellékégtájakat, az a legjobb, ha délkelet vagy délnyugat felé néz a fejünk.

Lehetőség szerint ne tegyük az ágyunkat a szobaajtó nyílásával egy vonalba! Ha már valakinek mégis így van az ágya, akkor legalább a lába ne az ajtó felé legyen. Ez az ún. ravatali póz, még a kevésbé érzékenyek sem bírnak hosszabb időn keresztül így aludni.

A leírtak eléggé behatárolják az ágyunk helyét. Fontos arra törekednünk, hogy védettségérzet legyen bennünk, s ne alakulhasson ki az az érzés, hogy állandó készenlétben kell lennünk éjszaka, mert „valami” történhet.

A szoba berendezése is meghatározhatja egy ágy helyét. A legtöbb szobában számolni kell a beépített szekrénnyel is. Ha lehet, úgy érdemes elhelyezni, hogy ne az energiaáramlás útjában legyen, azaz ne északra vagy keletre helyezzük az energiafogó ruhásszekrényt, hanem a szemben lévő oldalra.