Milyen térben jó élni?

Ki ne szeretne boldogságban, egészségben, békességben, gazdagságban élni? Nyilvánvaló, hogy minderre befolyással van az a tér, az az épület, az a szoba, ahová belépünk vagy amelyben éppen lakunk, dolgozunk.

 

Energiamező körülöttünk

Ezt a teret mi magunk hozzuk létre akkor, amikor felépítünk egy épületet, egy családi házat, kialakítunk egy panellakást, megépítünk egy gyárat, létrehozunk egy üzletet vagy bármely más létesítményt. A falakkal nemcsak a kívánt házat építettük fel, hanem egyúttal egy olyan energiamezőt hoztunk létre, amelyet a külső természeti tényezők nagymértékben befolyásolnak. Például a nap és a hold hatásai, a föld mágneses tere, különféle sugárzásai, a gravitáció, valamint egyéb földrajzi adottságok. Így az ember alkotta építmény bekerül a természet különböző hatásokkal terhelt rendszerébe, amely az emberre nézve lehet kedvező vagy kedvezőtlen. És ebben a környezetben kell élnünk, dolgoznunk. Azt már nem is kell mondani, hogy a kedvező térben jó élni, dolgozni, tanulni, míg a kedvezőtlen tér akár meg is betegíthet, elcsigázottá, erőtlenné tehet minket, kilátástalanná teheti az életünket.

 

Ősi tanítások – ma

A vaszati a tér alkotta energiák felismerésében és rendezésében nyújt segítséget. A Védákban leírt ősi tudást veszi alapul, amelyet korunk tudósai alátámasztottak fizikai törvényekkel és mérésekkel. A vaszati az ősi tudásnak mai világunkra adaptált változata, amely a kor igényeit is figyelembe veszi. A vaszati univerzálisan alkalmazható az egész földön, hisz mindenütt van tér, és mindenütt van energia. Megmutatja, hogy hogyan lehet ezt az ősi tanítást ma alkalmazni, és bemutatja, hogy ha nem igazodunk ezekhez a törvényekhez, milyen problémáink jelentkezhetnek. A tér gyógyíthat, betegíthet Többen vizsgálták a lakótér és az egészség kölcsönhatását. Köztük A. R. Hari indiai származású orvos, aki súlyos betegek lakáskörülményeit vizsgálva megállapította, hogy a legtöbb betegség a lakótér visszatükröződése. Párhuzamot tudott húzni a kialakuló betegség és a ház építészeti rendellenességei között. Szabályszerűséget állapított meg nemcsak a lakótér és a betegség viszonylatában, hanem a lakótér és más emberi problémák között is. Kutatásai alapján javasolta, hogy a teljes felgyógyulás érdekében a betegek feltétlenül korrigálják lakásuk kedvezőtlen energiáit.

A vaszati a házat az ember második testének tekinti, amely a környezeti hatásokat felfogja. Az, hogy a természetes tér alkotta törvényeket hogyan tartották avagy nem tartották be, nagyban befolyásolja az ott lakók egészségi állapotát. Például azt, hogy erősebb immunrendszerrel bírnak-e vagy minden betegség ledönti őket a lábukról.

 

A siker is körülöttünk bujkál

De a lakótér nemcsak az egészségre van hatással, hanem az élet más területeire is. Ha kedvező energiatérben sikerül élnünk, akkor erősebb immunrendszerrel rendelkezünk, sikeresebbek lehetünk, pénzügyeinket jobban tudjuk menedzselni, párkapcsolataink is szerencsésebbek lehetnek. Ezzel szemben a kedvezőtlen lakótér megbetegíthet, indokolatlan fáradtságot, kimerültséget okozhat, párkapcsolati és munkahelyi problémák jelentkezhetnek, pénz- ügyeink lehangolóak lehetnek. Épp ezért fontos, hogy az épülő lakóterek a vaszati szabályai alapján épüljenek. Legszerencsésebb, ha már a tervezés fázisában a vaszati elveit tudjuk követni. De ha egy kész lakáson akarunk valamilyen korrekciót végrehajtani, arra is van számos lehetőség.

Ilyen korrekciós lehetőségek például:

  • a szoba átrendezése – a bútorok helycseréje vagy éppen leselejtezése,
  • a szobafunkciók felcserélése – például a hálószobát és a gyerekszobát felcserélni,
  • a szokások megváltoztatása – több ajtó esetében másik ajtó haszná- lata,
  • új nyílászárók építése,
  • régi nyílászárók megszüntetése,
  • kiegészítők használata – például fotók, tükrök, képek, növények,
  • színek alkalmazása,
  • illatok, ásványok alkalmazása,
  • az öt elemet képviseltetni a megfelelő helyen és megfelelő eszközökkel,
  • finomenergetikai eszközök használata (yantrák, Meru Chakra, vaszati piramis használata). Most induló cikksorozatunkban konkrét példákon keresztül ismerhetik meg olvasóink a vaszati művészetének hatását, amelyet az otthonunkra, lakókörnyezetünkre gyakorol.

Harmóniában a természettel

 A cikk a Diéta és fitnesz magazin, 2007. szeptemberi számában jelent meg először