Milyen legyen a fürdőszoba?

Számos kultúrában jelentős szerepet kap a tisztálkodás. Ennek első emlékei a vallási előírásokban találhatók, amelyekben a mosakodás nem csupán a test, hanem a lélek megtisztulását is szimbolizálta. A szépség, a tisztaság, illetve az egészség hozzátartozott a harmonikus életvitelhez, s mindez a világ teljességéről való gondolkodás része volt. Ma ezekhez a hagyományos értékekhez próbálunk meg visszanyúlni. A nyugati világban megjelenő wellness újra­formázta fürdőkultúránkat, s a hagyományos fürdőszoba gondolatot kibővítette. Már nem csak a tisztálkodásra szorítkozik, hanem erőteljes lazító-relaxáló-regeneráló funkciót is hordoz.

Újraéledő fürdőkultúra

Ötvenéves fürdőszoba sztori

A világháború utáni években nagyrészt olyan bérlakások épültek, amelyekben nem volt fürdőszoba. Csak a viszonylag nagyobb alapterületű lakásokban lehetett találni egy elhanyagolható méretű fürdő- szobát. Bizonyosan vannak olyanok, akik még emlékeznek gyerekkorukból a padláson száradó ruhákra is.

A 60-as években –felismerve az igényt – a lakásokba már viszonylag emberi léptékű fürdőszobát építettek.

A panelkorszak kezdetével azonban annak mérete egyre zsugorodott, persze az ésszerűsítés jegyében. A végén már csak akkora lett, hogy a legtöbb fürdőszobába nem fért be még egy mosógép sem. A rendszerváltás idején egyre több lakópark építése vette kezdetét, s egyre többen vágytak önálló családi házra is. A fürdőszobák funkcióit is újraértelmezték. Sok esetben már elkülönítették a fürdő- szobát a mosás funkciójától. A mosógép külön útra indult: a konyhában, a pincében, a padláson helyezték el, elő- segítve a mosókonyhák újbóli térhódítását Magyarországon.

 

Régi, új és extrém

Napjainkban a fürdőszoba már nem csak a fürdőkádból, a mosdóból és a vécéből áll. A pusztán higiéniás igények mellett új funkciókkal ruházták fel az otthoni intimitás kicsiny szigetét. A szaunák, az infraszaunák, a jacuzzik, a szoláriumok és a beépített úszómedencék térhódításával egyfajta új életstílus is létrejön. Természetesen ez az új stílus nem is annyira új, hiszen az antik világtól kezdve a keleti kultúrákig már nagyon régen a mindennapok részét képezte a gazdag fürdőkultúra. Valójában ez a hagyomány látszik újra- éledni.

Az új funkciók beépülésével azt tapasztaljuk, hogy a fürdő- szobák mérete egyre növekszik, s egyre inkább méltóvá válik a „szoba” elnevezésre. Ezen növekedés magával hozta az egyéni – olykor extrém – igények kialakítását is például a fürdőszoba helyének megválasztásakor. Egyesek közvetlen kapcsolatot szeretnének a hálószoba és a fürdő között. Mások ezt olyannyira fokozzák, hogy a hálószoba és a fürdő egy légtérben van. Vannak olyanok, akik közvetlenül a terasz elé helyezik, mert így fürdés közben is tudnak a kilátásban gyönyörködni. Előfordulnak olyan megoldások is, hogy a nappaliba rakatják be a fürdőkádat vagy a jacuzzit.

 

Fürdőszoba és energetika

A következőkben nézzük meg, hogyan lehet a tisztálkodás, a lazítás, a relaxálás, valamint a vécé és a bidé használatát energetikailag úgy elrendezni, hogy ne képezzenek blokkot a lakásunkban.

A vaszati elvei szerint igen fontos egy ház tervezése során a vécé helyének meghatározása. A vécé a védikus világban tisztátalannak számít, s ezért nagyon kell figyelnünk rá. Mivel a két fő energiaáramlás földünkön keletről és északról érkezik, nem szerencsés ezek útjába vagy északkeletre rakni egy tisztátalannak számító dolgot, hogy ilyenformán bemossa otthonunkba a szennyet. Tilos a vécét északkeletre helyezni, mert ez az elrendezés számos betegség forrása lehet. Ugyanígy nem szabad az otthonunk közepére pozícionálni.

Hol legyen hát a vécé? Nos, délről kiindulva, északnyugatig bármely égtáj megfelelő megoldást nyújthat. Tehát jó helyen van délen, délnyugaton, nyugaton és északnyugaton.

 

Hol legyen a fürdőszoba?

Helye már nem annyira rögzített. Nem jó a tűz területén, azaz délkeleten. Nem megfelelő a föld területén, azaz délnyugaton sem. A lakás középső területén a víz jelenléte családi vitákhoz vezet. Végül északkeleten sincs jó helyen. A többi égtájakon pozitív értékkel bír. Ha megoldható, érdemes a fürdőszobát és a vécét külön helyiségbe helyezni, ezáltal elkülönül a tisztálkodás és a tisztátalannak számító vécé egymástól.

Mivel a fenti helyiségek többféle kombinációban fordulhatnak elő, számos elrendezés is megfelelő megoldást nyújthat. Például lehet a fürdőszoba északnyugaton, s mellette a vécé nyugaton. De az is szerencsés, ha a vécé északnyugat-nyugat határmezsgyéjén van. Aki nem ragaszkodik ahhoz, hogy a vécéje és a fürdőszobája szomszédos legyen, annak sokkal több lehetősége van.

A szaunát délkeletre, míg a jakuzzit keletre jó helyezni. Ha egy helyiségbe kerülnek, akkor ez a két égtáj határára helyezve lesz megfelelő.

Mit okozhat egy nem megfelelő helyen elhelyezett fürdőszoba vagy vécé? A tapasztalatok alapján számos betegség kialakulását idézheti elő, valamint állandó gyengeséget okozhat. Ha szobacserére nincs lehetőség, akkor a Matsya yantrával lehet korrigálni.

 

És ami benne van

A fürdőszoba elrendezésén is érdemes elgondolkodni. Jól szellőző, világos, tiszta helyiségre kell törekedni. A szellőzésről mindenképpen gondoskodni kell ablak vagy szellőző berendezés formájában. A túlzsúfoltság is sok baj forrása lehet, főleg kisméretű fürdőszobák esetén. Itt javasoljuk a kádat zuhanykabinra cserélni, már ettől szellősebbnek tűnik a csöppnyi helyiség. A mosdó, a vécé és a bidé előtt mindig kell megfelelő nagyságú helyet hagyni!

A mosdót az északi vagy keleti falra kell elhelyezni, mert a felette lévő tükör jótékony hatását ezeken az égtájakon tudja kifejteni. A szennyest, ha a fürdőszobában tároljuk, tegyük a helyiség déli, nyugati vagy délnyugati falához.

 

Színek, kiegészítők

A fürdőszoba hangulata nagyon sokféle lehet, amelyet döntően a szaniterek és a burkolatok határoznak meg. Fontos szempont a fürdőszoba kialakításánál az a tény, hogy nem egy-két évre tervezünk. Ne az aktuális divatirányzatot tükrözze, hanem inkább a meghittséget, intimitást adja vissza. Nem érdemes túl sötét színű burkolatot választani, mert egyrészt nyomasztó lehet, másrészt pedig a pára, a vízcseppek nyomot hagynak rajta. Ugyanez vonatkozik a szaniterekre is. A fehértől eltérő szaniteren jobban meglátszanak a szennyeződések, sokkal többet kell takarítani ugyanazért a tisztaságérzésért. A világos színű fürdőszoba bármely égtájon megfelelő, inkább a kiegészítőkkel lehet egy-egy elem színét visszaadni. Egy keleti fürdőszobába érdemes sok-sok sárga kiegészítőt használni, például fürdőszobaszőnyeg vagy törülköző formájában. Ugyanakkor egy északi fürdőszobába egy kis zöldet érdemes becsempészni, például kis cserepes szobanövénnyel, zöld fogkefetartóval, pohárral. De aki szereti a sok ezüstöt, egy északnyugati fürdőszobában boldogan elhelyezheti. Az északnyugati fürdőszoba hangulatát egy kis szélcsengővel erősíthetjük, s ez egyben erősíti a levegő elemet is. A nyugati fürdőszobával rendelkezők kék színű tárgyak, például kis hajók, világítótornyok, és egyéb, a tengerhez, hajózáshoz köthető kék tárgyak használatával segíthetnek.

Összességében megállapíthatjuk, hogy a fürdőszoba jelentősen befolyásolja életünk minőségét, hiszen a hozzá kapcsolódó valamennyi fogalom, mint a szépség, a tisztaság, illetve az egészség is a harmonikus élet részét képezi.

Újraéledő fürdőkultúra

Diéta és fitnesz magazin 2008. augusztus