Telekvásárlási szempontok III. - A telek lejtése

A vaszati elvei szerint a legfontosabb egy telek esetében a lejtés iránya és szöge. Ezek azok a tényezők, amelyek a legtöbb esetben nem változthatóak, hiszen nem nagyon lehet egy hegyet elhordani, hogy ne arra és ne úgy lejtsen a telkünk, amerre éppen lejt. A lejtésnek vannak fokozatai, természetesen létezhet egy kis eltérés az elméleti határhoz képest, amely még belefér az elfogadható kategóriába, de ez csak nagyon kis megengedhető százalékot jelent. Ha másban nem is, ebben mindenféleképpen érdemes szakember tanácsát kérni, mert a lejtésből adódó energetikai problémák a lakásban legtöbbször nem korrigálhatóak.

Telekvásárlási szempontok

Ahhoz, hogy a telek lejtését értelmezni tudjuk, ismernünk kell az energiaáramlások irányait. Az energiák északról és keletről érkeznek, s a védikus építkezés szabályai szerint biztosítanunk kell bejutásukat a lakásunkba. Ezt pedig csak megfelelő telken tudjuk megtenni. Így ha valaki déli lejtésű telken akar építkezni, eleve már a telek választásával blokkolta a leendő lakásába északról érkező energiát, útjának gátat szabott az előtte „tornyosuló heggyel".

Sokan a napkollektorok miatt ragaszkodnak a déli fekvésű telekhez.  De ha jobban  belegondolunk, a déli lejtés nem feltétele napkollektor kialakításának, hiszen elegendő csak a ház, illetve a tető tervezéskor figyelembe venni azt.

Összességében megállapíthatjuk, hogy energiaáramlás szempontjából akkor jó a megvásárolandó telek lejtése, ha az észak, északkelet vagy kelet felé lejt, teret engedve az onnan érkező energiáknak.