Tavaszi kerttervezés vaszati szemmel

Megérkezett a tavasz. A tavasz pedig az újjászületést jelképezi. Eljön a faültetés, a kertek rendbetételének, csinosításának ideje. Mindenki igyekszik a szükséges munkálatokon kívül igényének és pénztárcájának megfelelő kertelrendezést is kialakítani.

Mielőtt belevágunk akár egy fa, akár egy kerti tároló vásárlásába érdemes elgondolkodnunk, hogy vajon megfelelő helyre tesszük-e?

Remek ötleteket meríthetünk a kertészetek, barkácsboltok kínálatából, s az ott dolgozó kertészek szakértelmükkel is segítségünkre lehetnek a különféle növények kiválasztásában, talaj, fény, árnyék, vízigény és egyéb más tulajdonságok figyelembevételével. A kerttervezésben is megfigyelhető aktuális divatirányzat, s szinte minden évben megismerkedhetünk valami újdonsággal.

Tavaszi kerttervezés vaszati szemmel

De hogyan segíthet a vaszati a kerttervezésben?
A vaszati törvényei általánosak, mindenütt érvényesek, ahol tér van. Így nagy segítség nyújthat a kert elrendezésében is, hiszen ezen szabályok alapján megtalálhatjuk a  megfelelő helyet egy növény, vagy bármely kerti építmény számára. Ezek az elvek az energetikai, az információs, és a geometriai törvények alapján, illetve az ayurvéda és a védikus filozófia figyelembevételével alakultak ki több ezer év alatt.

 

Energiaáramlás szabadon

A kertekben, telkeken éppúgy érdemes az energiaáramlás útvonalát vizsgálni, mint egy lakás esetében. A keletről érkező energia a szoláris energia, amely a Nappal van összefüggésben, míg az északról érkező energia a Föld mágnesességével, mint organikus energiával áll kapcsolatban.

A két energiaáramlás eredője északkeletről délnyugatra tart. Az északkeleti terület a pozitív energiapotenciálú terület, míg a délnyugati a negatív energiapotenciálú. Ezért telkünk északi és keleti oldalra nem szabad nagy, terebélyes fákat ültetni, házat, melléképületet építeni, mert elzárhatják az energiaáramlás természetes útját. Inkább olyan dolgot kell ezen a területen elhelyeznünk, amely tovább növelheti a pozitív energiapotenciálú részt. Ez pedig nem más mint a víz. Ezért északkeleten, északon vagy keleten jó helyre talál az itt elhelyezett medence, kút, kerti tó, de akár egy madáritató is. Ha mégsem akarunk tavat építeni kertünkben, akkor megfelelő lehet még ezeken az égtájakon a veteményeskert, a virágoskert vagy egyszerűen a pázsit jelenléte.

A nagy kiterjedésű, jelentősebb tárgyak gyengítik egy-egy terület energiapotenciálját. Mivel ezt a részt telkünkön a dél, délnyugat, nyugat képviseli, ezért a súlyosabb, magasabb dolgokat ide telepítsük. Így a nagy fákat ültessük a telek ezen részére, s természetesen ide érdemes építeni a lakóépületeket is. A legszerencsésebb, ha a telek délnyugati részében állhat a házunk, a déli és nyugati oldalról megtámogatva hatalmas fákkal. Így ezzel a képzeletbeli fallal az energiát benn tudjuk tartani a telkünkön belül. Ha a házunk nem ezeken a kedvező égtájakon fekszik, akkor a kerti szerszámos bódét vagy a különböző tárolókat érdemes itt elhelyeznünk. A sziklakertnek is ezen a területen van a megfelelő helye, hiszen a súlyánál fogva gyengíti az energiapotenciált.

 

Kerti parti és játszótér

Sok család a nyári estéket a kertben tölti. A főzés, sütés is a kerti tűzhelyen történik. Milyen finom illatok terjednek a levegőben egy-egy barbecue parti alkalmával. Akár fixen beépített tűzhelyet, kőgrillt használunk, vagy gurítható grillen sütjük ízletesre az étkeket, akár a bogrács helyét változtatva mindig újabb és újabb tábortüzet készítünk egy dolgot tartsunk szem előtt, hogy a kerti tűzrakó hely a telek délkeleti részére essen.

Egy kert tervezésénél a családosok számára a játszótérről sem szabad megfeledkezni. A kert északnyugati része legalkalmasabb egy játszótér kialakítására. A hinta, a mászóka, a homokozó mind-mind ezen a területen kerüljön elhelyezésre. Ha alkalmazzuk azt az elvet, hogy a pozitív energiapotenciálú területen nem ültetünk magas növényt, fát, akkor kellő rálátásunk nyílik a játszórészre, növelve ezzel gyermekeink biztonságát. Amennyiben nem játszótér van északnyugaton, akkor ide kerülhet minden, ami mozgással kapcsolatos, például a garázs, a biciklitároló. De a veteményeskertnek és a házi kedvencek számára is megfelelő ez a hely.

 

Ne legyen középen fa és víz

Az égtájakat körbejárva csak a telkünk középső területéről nem beszéltünk. Fontos szempont, hogy a középső részt nem szabad terhelni sem magas fákkal, sem épülettel, sem a víz jelenlétével (legyen az medence, vagy kerti csap). A telek közepén lévő víz ugyanis családi perpatvarhoz vezethet, amely végződhet akár válással is! Ezért a legjobb megoldás, ha a telkünk közepére pázsitot telepítünk.

 

Az energiák erősítése színekkel

Végezetül meg kell említenünk a kertünkhöz hozzátartozó színeket is. A virágok, növények színeivel tovább erősíthetjük kertünk energiáit. A keleti oldalon elültetett virágok a Nap színét adják vissza, ezért legyenek minél intenzívebb sárgák. A délkeleti oldalon a pirosnak kell érvényesülnie. Ez részben teljesül is, amikor a kerti tűzhelyet használjuk, s a vörös láng fellobban. Ha virágokat ültetnénk erre az égtájra, a piroson kívül a tarka virágoknak is megfelelő ez a hely. Nyugaton és északon a kék virágok, északnyugaton a fehér színű virágok erősítik az adott rész energiáit. Amennyiben a házunkat délnyugatra építjük, a fal színezésénél kerüljük a Nap sárga színét, vagy a vörös árnyalatait. Legmegfelelőbbek a földdel asszociáló színek, a drappok, a barnák, a zöldek különböző árnyalatai.

Mindezeket megfogadva nemcsak jó energiájú kertet nyerhetünk, hanem látványban is harmonikus kertet alkothatunk.