Hol kezdje a tanulást gyermekünk?

Mikor gyermekünk iskolába megy, elgondolkodunk hol is legyen az íróasztala. A legtöbb ember számára egyértelmű, hogy a gyerekszobába kell tenni az íróasztalt és sokszor a gyerekszoba kicsiny méretétől függetlenül is „bepréselik” oda. Magára hagyva szegény kis elsőst a problémájával, hogy játék helyet is tanulás van ezután. Valóban csak ez az egy lehetőség van?

A hatékony tanulást is meg kell tanulni! Ehhez pedig eleinte szülői segítségre van szüksége. Egy kicsiny szobába nehezen fér el egy szülő, arról nem beszélve, hogy közben lenne más dolga is.

Hol kezdje a tanulást gyermekünk?

A gyerekszobán kívül más helyek is kínálkozhatnak az íróasztal elhelyezésére. Néhány anyuka a konyha egy zugában alakít ki gyermeke számára tanuló helyet. Miközben főzi a vacsorát, gyermekének is tud segíteni a tanulásban. Könnyebb az innivalót odaadni, és a gyümölcsöt is könnyebben megeszi a gyermek. Mert valljuk be, mindig tanulás közben lesznek a legéhesebbek, legszomjasabbak a lurkók. Persze ehhez egy megfelelő méretű konyhára van szükség. 

Az étkezőasztal is sok gyermek számára szolgálhat tanulóhelyül. Hatékonyságát fokozhatja, hogy vacsoráig be kell fejezni a tanulást, hiszen el kell pakolni idejében az asztalról. Főleg azoknál a családoknál lehet előnyös, ahol több gyermek tanul egyszerre és nem kell futkosni a szülőnek az egyik szobából a másikba, hogy gyermekei tanulását segítse.

A nappali egyik sarka is lehet kedvező tanulósarok, mert így gyermekünk a szobáját nem azonosítja a tanulás kényszerével, másrészt pedig mi is könnyebben odaférünk mellé és közben a házimunkát is el tudjuk végezni. Ha van dolgozószoba, érdemes elgondolkodni, hogy ott helyezzük-e el az íróasztalt, persze csak ha a munkavégzésünkben nem zavar a csemeténk. A dolgozószobában tanuló gyermekek szeretnek azonosulni a szülővel, illetve magával a feladattal. Már nagynak érzik magukat attól, hogy helyet kaptak a felnőttek világában.

Nagyon fontos, hogy vizsgáljuk meg, milyen lehetőségeket rejt lakásunk és ne ragadjunk le a megszokott sémáknál.

Minden gyerek más és más. Ismerjük meg gyermekünket abból a szempontból is, hogy hol érzi könnyebbnek, kevésbé tehernek a tanulást. Ehhez pedig mindenféleképpen figyelembe kell venni, milyen típusú és érdeklődési körű.