Békesség az otthonokban - Mit ajánl a vaszati?

Nézzük végig, melyek azok a vaszati szerinti lakáselrendezési lehetőségek, amelyek segíthetnek szeretetteljes, baráti és békés kapcsolatot kialakítani a családtagjainkkal, rokonainkkal, barátainkkal, kollégáinkkal és a szomszédainkkal is. Nem csak karácsonykor.

Rengeteg tippet találhatunk a különböző magazinokban arról, hogy a karácsony hogyan lehet még ünnepibb. De ha felkészítjük a lakásunkat az ünnep fogadására a vaszati elveit is alkalmazva, nemcsak a karácsony lesz szeretetteljes, hanem egész évben érezhetjük a jótékony hatást, és talán az év végi fogadalmak is könnyebben keresztülvihetők az új esztendőben.

Mit ajánl a vaszati?

 

Vigyázat a mellékhelyiségekkel!

Földünk kelet–nyugati és észak–déli energiaáramlása miatt nagy jelentő­séget kapnak a lakás keleti, északkeleti és északi helyiségei. Ha lomtár, raktár, szeméttároló, vécé található ezeken az égtájakon, az energiaáramlás nem tökéletes. Ami nemcsak az emberi kapcsolatokra, hanem az egészségre is káros hatású. Ha átalakításra nincs mód, akkor a lehető legnagyobb rendet és tisztaságot kell tartani ezekben a helyiségekben, amelyekben minél inkább a világos színek domináljanak.

 

 

Fény és pasztellszínek

Abban az esetben, ha nem a felsorolt helyiségek vannak ezen a terü­leten, akkor szerencsésebb a helyzet. Otthonunk keleti és északi falai előtt ne álljon ruhásszekrény, magas növény, súlyosabb bútor, vastagabb függöny. A karácsonyi takarítással együtt érdemes egy kis átrendezéssel próbálkozni. A súlyosabb bútorokat, ruhásszekrényt a szobák nyugati és déli falaira érdemes áthelyezni. A szabad energiaáramláshoz minél több fényt kell beengedni a szobákba. Érdemes a függönyt fényáteresztő­ re cserélni. A szoba színe fehér vagy világos pasztell legyen. Amennyiben nincs ablak ezeken az égtájakon – és a változtatás sem lehetséges –, tükrökkel és yantrákkal lehet korrigálni.

Általános elv az északi, az északkeleti és a keleti oldalra, hogy a szobák legyenek tiszták, világosak és tágasak. Ez a terület pihenésre, olvasásra, tanulásra, meditálásra a legalkalmasabb.

 

Középen üres terület

A lakás középső területe a Brah­masztán. Fontos információt nyújt a család békéjéről. Ezt a területet nem szabad terhelni! Itt ne legyenek falak, tartószerkezetek, lépcső! Legyen tágas, nyitott!

A súlyosabb bútoroknak, nagyobb növényeknek sem itt a helyük. De ez az elv nemcsak a lakás egészére alkalmazható, hanem külön-külön a szobákra is. A szobák közepét is szabadon kell hagyni. Minden szobá­nál törekedjünk arra, hogy a közepe szabad legyen, a bútorokat toljuk a falak elé. A karácsonyi takarítással egyidejűleg ezt az átrendezést is kivitelezhetjük.

A lakás középső részén elhelyezett fürdőszoba, vécé családon belüli vitá­kat gerjeszt. Ha több vécé van – és a másik nem északkeleten –, akkor annak használatával már enyhítettünk a helyzeten. Igazi megoldást az átépítés adna, de ha így nem oldható meg a probléma, akkor Matsya yantrát, vagyis a vaszati szerint még erő­sebb hatású, különleges korrekciós eszközt kell alkalmazni.

 

Mikulásvirág az ajtó előtt

A délkeleten elhelyezett főbejárat is veszélyeket rejt. Délkeleten a tűz elem uralkodik, és ha itt van a főbejáratunk, túlságosan megnő a tűz befolyásoltsága, ami veszekedéshez, csaláshoz, vitához, pereskedéshez vezethet. A leghatásosabban Parasurama yantrával tudjuk korrigálni, de hatásos segítség lehet az ajtó előtt elhelyezett muskátli vagy valamilyen piros virág, ajtódísz is, amit az ünnepi készülődés jegyében könnyű beszerezni, de akár saját kezűleg is elkészíthető.

Ugyancsak délkelethez köthető a Vénusz bolygó is, amelyhez a szeretet és a szerelem kapcsolódik. Nagyon fontos a családi béke megtartásához, hogy a lakás délkeleti részén megfelelő minőségű helyiség legyen. Legjobb, ha valamilyen tűzzel kapcsolatos helyiség található itt, például konyha. Ugyanakkor a kandalló, az elektromos berendezés is ezen az égtájon van megfelelő helyen. Ha erősíteni akarjuk ezt az égtájat, használhatjuk a tűz színeit, valamint gyertyákat.

 

Szabad mozgást!

Az emberi kapcsolatokért a Hold a felelős. Ez a terület a lakás északnyugati részére esik, a levegő területére. Ha azt szeretnénk, hogy kapcsolataink sikeresek legyenek, akkor a lakás északnyugati részénél a levegő szabad áramlását biztosítani kell.

Nem szabad telezsúfolni bútorokkal, tárgyakkal. A gyakori szellőztetés és a szoba tisztán tartása sokat segít. Kiegészítésként alkalmazható minden, ami a mozgással kapcsolatos. Ez lehet szélcsengő vagy hintaszék is.

Az északnyugati rész kedvező a fürdőszobának, ha tiszta, rendezett és világos. A színeknél a legjobb a fehér, de a pasztell és a világoskék is megfelelő, attól függően, hogy milyen funkciójú helyiség található ezen az égtájon. Amennyiben erősíteni akarjuk kapcsolatainkat, kommuniká­ciónkat, érzelmi állapotunkat, érdemes elhelyezni északnyugatra egy Vasudeva yantrát.

Talán a karácsonyi nagytakarítás megadja az apropóját, hogy a szobáinkat átrendezzük a vaszati elvei alapján. Meglátjuk, hogy az egyszerű átrendezéssel is sokat tehetünk azért, hogy kapcsolataink szeretetteljesek legyenek. Az átrendezett szoba a kará­csony elmúltával is éreztetni fogja hatását, ami pedig visszahat ránk.

Békés karácsonyt!

Mit ajánl a vaszati?

Diéta és fitnesz magazin 2007. december